Rikko Voorberg tijdens Mondig op zondag afgelopen 16 juni.
Rikko Voorberg hield een inspirerende plenaire voordracht over activistisch kerk-zijn. Hij vertelde over ‘Wij gaan ze halen’ het initiatief dat werd uitgevoerd door vluchtelingen die gestrand waren in Griekenland en Italië te gaan halen, omdat de Nederlandse regering die beloftes had gedaan dat niet deed en de ‘Walk of shame’ waarbij de leden van zijn pop-up kerk vluchtelingen aan de randen van Europa bezoeken, om hen te vertellen dat het hen spijt en dat ze zich ervoor schamen hoe Europa met hen omgaat. Dit zijn levensveranderende ontmoetingen, vertelde hij. ‘Voor het eerst in 6 maanden kwam er iemand bij ons eten’ vertelden de vluchtelingen hen. Ook heeft hij sinds de Corona-tijd een ‘Rouwen en vieren kas’ op het Mercatorplein gezet. Dit is een kleine kapel van glas, waar mensen kunnen rouwen en vieren. Hier is behoefte aan bijv. mensen die een kind hebben verloren. Rouw die eigenlijk nooit ophoudt, maar waarvoor in de samenleving maar weinig plek is. Er zijn inmiddels 12 steden in Nederland die dat ook hebben. Is dat misschien ook iets om in Arnhem te gaan doen?
‘Inzien dat het er niet toe doet of je veilig bent in Gods handen, maar dat God veilig is in jouw handen, is een omkering van elke troostende versie van het geloof’ is een uitspraak van Rowan Williams die gebaseerd is op gedachten van Etty Hillesum die schreef: ‘Ik zal je helpen God, dat je het niet in mij begeeft, maar ik kan van te voren nergens voor in staan. Maar dit éne wordt me steeds duidelijker: dat jij ons niet kunt helpen, maar dat wij jou moeten helpen en door dat laatste helpen wij onszelf. En dit is het enige wat we in deze tijd kunnen redden en ook het enige waar het op aankomt: een stukje van jou in onszelf, God.’
Uit deze en verschillende andere bronnen verkrijgt Rikko Voorberg inzichten voor zijn pop-up kerk:
‘Zoek het donker en vind…’, want daar is God. Dit inzicht kreeg hij door de documentaire HUMAN van Yann-Arthus Bertrand.
‘Neem de tijd’ is een inzicht dat hij opdeed tijdens de ‘Walk of shame’.
‘Vind een vorm’, want voor elk initiatief is een passende vorm te vinden, ontdekte hij tijdens het ‘Rouwen en vieren’ project.