Open Monumentendag

14 september 2024
10:00 - 16:00
Waalse kerk Gasthuisstraat 1 Arnhem
Open Monumentendag

Open Monumentendag 14 september 2024 

De Waalse kerk doet ook dit jaar weer mee met de Open Monumentendag!

Via het Europese thema: ‘Routes, netwerken en verbindingen’ zal de geschiedenis van de protestantse gemeenschappen die 450 jaar geleden in onder andere in deze Église Wallonne een veilige plek vonden, gedurende deze dag belicht worden. 

In het heden is deze Waalse kerk als gebouw het thuis geworden van meerdere geloofsgemeenschappen. We noemen de Jansbeek Ekklesia, de Doopsgezinden, de Evangelische Broeder Gemeente. De kerk staat letterlijk en figuurlijk open voor andere gezindten. Ook deze ontwikkeling zal tijdens de Open Monumentendag aan de orde komen.

De kerk biedt ook plek aan culturele activiteiten.

Het programma voor deze dag luidt als volgt:

10:00 uur Opening

11:00 uur èn

12:00 uur Jan Olimulder verzorgt een lezing over De Moderne Devotie

Chronologisch Overzicht Waalse Kerk Arnhem

14:00 uur èn

15:15 uur Dubbelkwartet Enchanté en Trio Nadaillac, spelen: ​

Gjello, Sibelius en Górecki en trio’s van Rowley en Glinka

N.B.: De ensembles Dubbelkwartet Enchanté en Trio Nadaillac zijn gevormd uit Arnhem Sinfoniëtta.

Gedurende de dag zal eveneens de digitale visualisatie van het toenmalige Agnietenklooster worden vertoond

Heb je je altijd al verwonderd over dat leuke kerkje midden in de stad en naast het politiebureau? Kom zaterdag 14 september binnen, bekijk het gebouw, luister naar muziek en bekijk de video: het Verborgen leven, Arnhemse Mystiek

De Waalse kerk is bij uitstek dé plek waar lijnen uit het verleden en heden elkaar kruisen. Oorspronkelijk was het een groot klooster waar in de Middeleeuwen de zusters ‘des Gemeenen Levens’ hun leven aan Maria wijdden. Later namen de Agnietenzusters er hun intrek. De Reformatie maakte een einde aan dit devote leven, en in 1636 werd het klooster verlaten. Vervolgens trokken de bewoners van het St. Catharinagasthuis erin.

De kerk is als gotische kapel gebouwd. De voorgevel is na de Tweede Wereldoorlog gerestaureerd in de stijl van de Delftse school. De deur bij het balkon in de zuidgevel was vroeger de doorgang naar het kloostercomplex.

De kerk is geopend op zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur.